Yoğurtlu Sos
Yoğurtlu sos, ile muhteşem tatlar keşfedebilirsiniz. Özellik cips yanında tüketilen bu sosun yapımı kolay. Ayrıca birçok farklı yoğurtlu sos türü bulunmaktadır. Hatta bazı yoğurtlu soslar var ki tadı cipsten daha güzeldir. Bu sosları sadece cipslerde değil tavuk, patates gibi yiyeceklerde de kullanabilirsiniz.
Yoğurtlu Sos Tarifleri Nelerdir?- Bu tarif geleneksel tatlardan elde edilen yoğurtlu bir sostur.
Bu tarifte humus kullanılmaktadır. Humus Ortadoğu'da bilinen en eski lezzetlerden biridir. Horoz hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta vardır. Tahin ve limon suyunun birbirine iyice karıştığından emin olmalısınız. Nohut kırmızı bir gece önceden suda bekletip Daha sonra iyice haşlayınız. Haşlanmış nohutların kabuklarını soymayı unutmayınız. Soymadığınız takdirde humusunuzun tadı değişecektir. Zeytinyağını nohutları ekledikten sonra yavaş yavaş ilave ederek karışımının kıvamı almasını bekleyiniz. Humusta sebze olmasını İsteyenler ise bu tarife maydanoz tarhun otu gibi bitkiler ekleyebilir veya herhangi bir başka istediği taze otu blenderden geçirdikten sonra ekleyebilir.
- Humuslu sosun malzemeleri: 800 gram nohut, 200 gram tahin, bir çay bardağı limon suyu, dört diş sarımsak, yarım çay bardağı su, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, kimyon, sumak, fesleğen, bir avuç cam fıstığı kullanılmaktadır. Bu tarif 4-6 kişiliktir.
- Diğer önereceğimiz efsane soslardan biri de salsa sosudur. Susun Meksikalılar çok kullanmaktadır.
Ayrıca hazırlanması da çok zor değildir. Bu sosu yemeklerde de kullanabilirsiniz. Sosu hazırlarken domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarmayı unutmayınız. Domatesleri rondodan geçirip bir tabağa koyunuz. Soğan ve biberleri küçük küçük doğrayarak domatesler ile harmanlayınız. Maydanoz ve sarımsakları doğrayarak yaptığınız karışımı aktarın. Üzerine limon suyu ilave edip Tuz karabiber ve acı sos ekleyerek iyice karıştırın. Bu sosu buzdolabında 2 saat bekledikten sonra tüketilmesi önerilir.
- Yoğurtlu sos tüketirken yemek veya eklerin üzerine dökmeyiniz. Eklerinizi sosa batırarak tüketiniz. Hazırladığınız dip sosları milföy çubukları, peynir, cips, köfte, patates cips gibi atıştırmalıklar ile tüketebilirsiniz. Yoğurtlu sos için gereken malzemeler Bir diş sarımsak, bir dal yeşil soğan, bir tatlı kaşığı kuru nane, bir tatlı kaşığı kekik, bir su bardağı yoğurt, 100 gram labne peynir, bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz.
- Yoğurtlu sos yaparken önce yoğurt ve labne peynirini bir kaba alıp karıştırın. Taze soğanı doğradıktan sonra içine atın. Sarımsağı da havan yardımıyla ezip karışıma atın. Kuru baharatları içine atıp karıştırdıktan sonra 10 dakika bekleyerek servis edebilirsiniz.
- Karamelize soğandan yapılan yoğurtlu sos hem tatlı hem de tuzlu tatları bir arada tüketmeyi seven kişiler için son derece lezzetli bir sostur. Bu sosu yaparken ilk olarak soğanları ince ince kıyınız. Daha sonra sıvı yağ ve soğanları tavaya aktararak soğanlar pembeleşinceye kadar yağda kızartılır. Daha sonra şeker ve diğer tüm baharatları atıp soğanı karamelize hale getiriniz. Fakat soğanların yanmasına izin vermeyiniz. En sonda soğutulmuş soğanlar içerisine krema ve yoğurdu çırparak ekleyiniz. Sos için, 2 su bardağı doğranmış kuru soğan, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı esmer şeker, 2 tatlı kaşığı adaçayı 3/4 su bardağı yoğurt, 3/4 su bardağı krema, bir tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber kullanılır.
19.01.2024 22:17:01
Yoğurtlu Sos ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|