Yoğurtlu Mezeler
Yoğurtlu mezeler, Türk Kültüründe en çok kullanılan gıdaların başında olan yoğurdun damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetin ustaca kullanılışıyla yapılan besinlerdir. Bu mezeler yemeğin yanında, kahvaltıda veya keyifli akşam sohbetlerinde vazgeçilmezlerin başını çekmektedir. Yöresel farklılıkları da olduğu gibi, yapan kişinin el maharetine bağlı olarak içeriği ve yapılışı farklılıklar göstermektedir.
Yoğurtlu meze çeşitlerinden bazıları- Haydari
- Tarator
- Ispanak borani
- Yoğurtlu şakşuka
- Havuçlu kabak yoğurtlama
- Yoğurtlu patlıcan salatası
- Yoğurtlu çağla mezesi
- Kabak mezesi
- Patlıcan ezme
Aşağıda yoğurtlu mezelerin bazılarının yapılışı bulunmaktadır.
Haydari- 6 Yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 dilim beyaz peynir, küçük bir tutam dereotu
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuru nane.
Haydari Nasıl Yapılır?
Tereyağı orta ateşteki ocakta eriyene kadar ısıtılır. Ardından içine kuru nane eklenerek naneyle biraz pişmesi sağlanır. Beyaz peynir tamamen ufalanıp ezilir. Ezilen peynir süzme yoğurdun içine konularak karıştırılır. Süzme yoğurt-peynir karışımının içine küçük küçük doğranmış dere otu, ezilmiş sarımsak ve tuz ilave edilir. Bu sırada soğutmaya aldığımız naneli tereyağı karışımı hafif ılık olunca, yaptığımız yoğurtlu karışıma ilave edilir ve iyice karıştırılır.
Son olarak kaselere konularak servis edilir.
Tarator- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 4-5 dilim bayat ekmek içi
- Bir tutam maydanoz
- Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 3-4 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz ve karabiber
- 4-5 adet çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin.
Tarator Nasıl Yapılır?
Dövülmüş ceviz içleri ve karabiber, geniş bir kabın içine ufalanmış hatta robotta çekilmiş kuru ekmeklerle karıştırılır. Farklı bir kabın içerisine yoğurdu boşaltın ve sarımsakları ezerek yoğurda ilave edin. Sarımsaklı yoğurdun bulunduğu kaba ilk yapılan ekmekli karışım eklenir ve tamamen dağılana kadar karıştırılır. Servis tabağına alınır ve maydanozlar ile süslenerek servis edilir.
Ispanak Borani- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 2 demet ıspanak
- 1-2 diş sarımsak
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- Yarım tatlı kaşığı tuz.
- Üzeri için; iki yemek kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber.
Ispanak Borani Nasıl Yapılır?
İki demet ıspanak temizlenip yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır. Küçük bir tencereye küçük küçük doğranan soğan ve ezilmiş sarımsak konulur. Tencereye eklenen yağ ile kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine ıspanaklar ve tuz eklenir ve hafif öldürene kadar pişirilir. Pişen ıspanağın suyu süzülerek ılımaya bırakılır. Üzerine yoğurt eklenip karıştırılır ve üzeri için yakılan yağ ve pul biber dökülüp servis edilir.
Yoğurtlu Şakşuka- Bir kâse yoğurt, 5-6 diş sarımsak
- 2 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 2 adet patates
- 3 adet domates
- 1 çay kaşığı tuz.
Yoğurtlu Şakşuka Nasıl Yapılır?
Patlıcan, kabak ve patates sırayla kızartılıp geniş bir kaba alınır. Başka bir kapta sarımsakların yarısı ve tuz kullanılarak sarımsaklı yoğurt yapılır. Sarımsaklı yoğurt kızartmaların üzerine dökülür. Domatesler soyulur, ince ince doğranır ve kalan sarımsaklarla pişirilerek sos yapılır. Yapılan sos da yoğurdun üzerine dökülerek servis edilir.
21.01.2024 13:15:11
Yoğurtlu Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|