Yoğurt Çeşitleri
Yoğurt Çeşitleri, Yoğurt, laktik asidin fermantasyonu sonucunda oluşan ve içerisinde canlı laktik asit bakterileri bulunan bir süt ürünüdür. Yoğurdun ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte yoğurdun insan hayatında en az 5400 yıldır bulunduğu bilinmektedir. Yoğurdun birçok çeşidi vardır. Bu yoğurt çeşitlerini özelliklerine göre farklı farklı sınıflandırabiliriz.
İçerisindeki Yağ Oranına Göre Yoğurt Çeşitleri- Tam yağlı yoğurt: İçerisinde en az %3,8 oranında yağ bulunur.
- Yağlı yoğurt: İçerisinde en az %3 oranında yağ bulunur.
- Yarım yağlı yoğurt: İçerisinde en az %1,5 oranında yağ bulunur.
- Az yağlı yoğurt: İçerisinde en fazla %1,5 oranında yağ bulunur.
- Yağsız (Yavan) yoğurt: İçerisinde en fazla %0,15 oranında yağ bulunur.
Yapım Tekniğine Göre Yoğurt Çeşitleri- Sert yoğurt: Süte ön işlem uygulandıktan sonra yoğurt sütü ambalajı yapılacak olan kaplara konur. Fermantasyon işlemi bu kapların içerisinde ve özel odalarda gerçekleşir.
- Stirred yoğurt: bu teknikte ise fermantasyon işlemi büyük tanklarda gerçekleştirilir. Gereken süre sonunda pompa aracılığıyla dolum noktasına getirilir ve böyle ambalajlara aktarılır.
- Kaymaklı yoğurt: bu teknik geleneksel olan tekniktir.
Aromasına Göre Yoğurt Çeşitleri- Sade yoğurt
- Meyveli yoğurt
- Aromalı yoğurt
Yukarıda sayılanların dışında kalan yoğurt çeşitleri aşağıdakiler gibidir: - Konsantre yoğurt: Halk dilinde süzme ya da torba yoğurdu olarak bilinen yoğurt çeşididir.
Konsantre yoğurdun dayanma süresi oldukça uzundur. Yaklaşık olarak 30 40 gündür. Bu yoğurt çeşidi yumuşak yapılı ve kolayca sürülebilen bir özelliğe sahiptir.
- Dondurulmuş yoğurt: Yoğurt üretim teknolojisiyle dondurma üretim teknolojisinin karıştırılması sonucu ortaya çıkan yoğurda benzer olan üründür.
- Kurutulmuş (Toz) yoğurt: Halk dilinde kurut olarak bilinmektedir. Yoğurdun dayanma süresini arttırmak için kurutulması sonucu elde edilen yoğurt çeşididir.
- Pastörize (Uzun Ömürlü) yoğurt: Isıl işlemlerle üründe bulunması istenmeyen mikroorganizmaları yok edilerek yoğurtların raf ömrünün 2 aydan 12 aya kadar uzatılabildiği yöntemdir.
- Silivri yoğurdu: Ülkemize özgü olarak koyun sütünden üretilen kaymaklı yoğurt çeşididir.
- Soya yoğurdu: Soya fasulyesinden elde edilen soya sütünden yapılan yoğurt çeşididir. Soya sütünde inek sütünden az karbonhidrat ve yağ bulunmasına rağmen içerdiği protein miktarı inek sütüyle benzerlik göstermektedir.
- Tuzlu yoğurt: Geleneksel bir yoğurt çeşididir. Bu yoğurt kaynatılarak yoğunlaşınca içerisine tuz ilave edilerek elde edilmektedir. Bu şekilde yapılan yoğurtlar cam kavanozlarda üzeri zeytinyağıyla kaplı bir şekilde serin bir alanda saklanmalıdır. Raf ömrü yaklaşık olarak 6-9 aydır.
19.01.2024 23:54:19
Yoğurt Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yoğurt Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|