Yoğurt Çeşitleri

Yoğurt Çeşitleri, Yoğurt, laktik asidin fermantasyonu sonucunda oluşan ve içerisinde canlı laktik asit bakterileri bulunan bir süt ürünüdür. Yoğurdun ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte yoğurdun insan hayatında en az 5400 yıldır bulunduğu bilinmektedir. Yoğurdun birçok çeşidi vardır. Bu yoğurt çeşitlerini özelliklerine göre farklı farklı sınıflandırabiliriz.

İçerisindeki Yağ Oranına Göre Yoğurt Çeşitleri

  • Tam yağlı yoğurt: İçerisinde en az %3,8 oranında yağ bulunur.
  • Yağlı yoğurt: İçerisinde en az %3 oranında yağ bulunur.
  • Yarım yağlı yoğurt: İçerisinde en az %1,5 oranında yağ bulunur.
  • Az yağlı yoğurt: İçerisinde en fazla %1,5 oranında yağ bulunur.
  • Yağsız (Yavan) yoğurt: İçerisinde en fazla %0,15 oranında yağ bulunur.

Yapım Tekniğine Göre Yoğurt Çeşitleri

  • Sert yoğurt: Süte ön işlem uygulandıktan sonra yoğurt sütü ambalajı yapılacak olan kaplara konur. Fermantasyon işlemi bu kapların içerisinde ve özel odalarda gerçekleşir.
  • Stirred yoğurt: bu teknikte ise fermantasyon işlemi büyük tanklarda gerçekleştirilir. Gereken süre sonunda pompa aracılığıyla dolum noktasına getirilir ve böyle ambalajlara aktarılır.
  • Kaymaklı yoğurt: bu teknik geleneksel olan tekniktir.

Aromasına Göre Yoğurt Çeşitleri

  • Sade yoğurt
  • Meyveli yoğurt
  • Aromalı yoğurt
Yukarıda sayılanların dışında kalan yoğurt çeşitleri aşağıdakiler gibidir:
  • Konsantre yoğurt: Halk dilinde süzme ya da torba yoğurdu olarak bilinen yoğurt çeşididir.
    Konsantre yoğurdun dayanma süresi oldukça uzundur. Yaklaşık olarak 30 40 gündür. Bu yoğurt çeşidi yumuşak yapılı ve kolayca sürülebilen bir özelliğe sahiptir.
  • Dondurulmuş yoğurt: Yoğurt üretim teknolojisiyle dondurma üretim teknolojisinin karıştırılması sonucu ortaya çıkan yoğurda benzer olan üründür.
  • Kurutulmuş (Toz) yoğurt: Halk dilinde kurut olarak bilinmektedir. Yoğurdun dayanma süresini arttırmak için kurutulması sonucu elde edilen yoğurt çeşididir.
  • Pastörize (Uzun Ömürlü) yoğurt: Isıl işlemlerle üründe bulunması istenmeyen mikroorganizmaları yok edilerek yoğurtların raf ömrünün 2 aydan 12 aya kadar uzatılabildiği yöntemdir.
  • Silivri yoğurdu: Ülkemize özgü olarak koyun sütünden üretilen kaymaklı yoğurt çeşididir.
  • Soya yoğurdu: Soya fasulyesinden elde edilen soya sütünden yapılan yoğurt çeşididir. Soya sütünde inek sütünden az karbonhidrat ve yağ bulunmasına rağmen içerdiği protein miktarı inek sütüyle benzerlik göstermektedir.
  • Tuzlu yoğurt: Geleneksel bir yoğurt çeşididir. Bu yoğurt kaynatılarak yoğunlaşınca içerisine tuz ilave edilerek elde edilmektedir. Bu şekilde yapılan yoğurtlar cam kavanozlarda üzeri zeytinyağıyla kaplı bir şekilde serin bir alanda saklanmalıdır. Raf ömrü yaklaşık olarak 6-9 aydır.
19.01.2024 23:54:19
Yoğurt Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yoğurt Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yoğurt Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yoğurtlu Patlıcan

Yoğurtlu Patlıcan, bu tarif yaz aylarının vazgeçilmezi olan bir yemek türüdür. Yoğurtlu patlıcan sıcak havalarda yoğurdun harareti alıcı etkisiyle herkes tar...
Devamını Oku

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası, Muhteşem rengi sayesinde oldukça tercih edilen bir salatadır. Görsel olarak da çok güzel durduğu için bayanların kabul günlerin...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurtlu Çorba

Kıymalı yoğurtlu çorba, herkesin bildiği ve herkesin severek yediği bir çorba türü olmaktadır. Ayrıca bu çorba yaşlılar için hem kolay tüketilebilen hem de l...
Devamını Oku

Bulgurlu Yoğurtlu Köfte

Bulgurlu yoğurtlu köfte, yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir yoğurtlu bulgurlu köfte. Yazın sıcak havada eve gelince soğuk soğuk yiyebileceğiniz...
Devamını Oku

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, meze deyince akla gelen ilk besin yoğurt olmaktadır. Çoğu meze yoğurt ile yapılır ve şık bir görünüm ile süslenerek sunuma hazırlanır....
Devamını Oku

Yoğurtlu Mantı Çorbası

Yoğurtlu Mantı Çorbası, Mantı genellikle ev hanımlarının yapmış olduğu ve çoğunlukla buz dolabı poşetlerine ayrılarak buzluğa atılıp misafir geldiğinde çıkar...
Devamını Oku

Yoğurtlu Brokoli Çorbası

Yoğurtlu Brokoli Çorbası, Brokoli bitkisi lahanagiller familyasına mensup bir bitki türüdür. Bu bitki şekil itibariyle yumrular halinde yetişir. Yeşil renkte...
Devamını Oku

Yoğurtlu Tatlı

Yoğurtlu tatlı, tarifi oldukça kolay ve pratik tatlı tariflerindendir biridir. Klasik bir kek tarifine benzeyen bu tatlı tarifi sadece içine yağ koymadan yap...
Devamını Oku

Kabak Salatası Yoğurtlu

Kabak Salatası Yoğurtlu, Sebze türü olan kabak ile yoğurdun buluşmasıyla elde edilen bir salatadır. Birçok yemeğin yanında ayrı bir lezzet oluşturan bu besin...
Devamını Oku

Yoğurtlu Patates Topları

Yoğurtlu Patates Topları, Patates salatası farklı şekillerde hazırlanabilir. Patates salatasına en çok yakışan soslardan bir tanesi de yoğurt ile hazırlanand...
Devamını Oku

Yoğurtlu Buğday Çorbası

Yoğurtlu Buğday Çorbası, özellikle kış günlerinin vazgeçilmez çorbalarındandır. Yoğurtlu buğday çorbası sofralarımızın baş tacı, şifa kaynağıdır. Severek tük...
Devamını Oku

Yoğurtlu Cips Sosu

Yoğurtlu cips sosu: Yoğurtla hazırlanan bu sos evde hazırlandığı için gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz bir sostur. Günümüzde neredeyse her gün tüketilen...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pişi

Yoğurtlu Pişi; geçmişten günümüze büyüklerimizin yaptığı, birçok evde lezzeti tanınan ve bilinen, yapımı pratik bir hamur kızartması türüdür. Özellikle ...
Devamını Oku

Yoğurtlu Mor Lahana

Yoğurtlu mor lahana, mor lahananın faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla ve ilginç. Her besinde bulunamayan vitamin özelliklerine sahip olan mor lahana l...
Devamını Oku

Yoğurtlu Tavuk Çorbası

Yoğurtlu Tavuk Çorbası: Bilindiği gibi çorbalar her akşam yemeğinde ana yemekten önce hazmı kolaylaştırmak için sunulan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir....
Devamını Oku

Yoğurtlu Kakaolu Kek

Yoğurtlu Kakaolu Kek, malzemeleriniz olduğu sürece çok kolay ve pratik bir şekilde yapabileceğiniz bir kek türüdür. Evinize bir misafiriniz geldiği zaman ona...
Devamını Oku

Yoğurtlu Kızartma

Yoğurtlu kızartma, sofralarımızda en fazla yapılarak etinden yemekler içerisinde yer alır. Aile bireyleri tarafından sevilerek tüketilmesinin yanı sıra içerd...
Devamını Oku

Yoğurtlu Makarna Salatası

Yoğurtlu Makarna Salatası, makarna özellikle büyük küçük herkesin severek yediği bir yemek çeşididir. İster yoğurtlu olsun ister salçalı, isterse de kıymalı ...
Devamını Oku

Yoğurtlu Mezeler

Yoğurtlu mezeler, Türk Kültüründe en çok kullanılan gıdaların başında olan yoğurdun damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetin ustaca kullanılışıyla yapılan besinle...
Devamını Oku

Yoğurtlu Kabak Yemeği

Yoğurtlu kabak yemeği; özellikle yaz mevsiminde en çok tercih edilen yemek türlerinden bir tanesidir. Kabak hem dolma da hem de sulu yemek yapımında kullanıl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yoğurtlu Kakaolu Kek
Yoğurtlu Kızartma
Yoğurtlu Makarna Salatası
Yoğurtlu Mezeler
Yoğurtlu Kabak Yemeği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024