Süzme Yoğurt
Süzme Yoğurt Küçük büyük birçok kişinin severek tükettiği iyi bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt, bazı durumlarda sulanıp ekşiyebilir. Yoğurdun üzerine biriken suyunu alıp süzme yoğurt olarak kullanmak istiyorsanız ihtiyacınız olan birkaç malzeme ile bu işlemi oldukça basit uygulayabilirsiniz. Süzme yoğurt yoğurdun suyundan arındırılmış halidir ve sulu yoğurda göre daha tatlıdır.
Bazı kişiler yoğurt ekşidiği zaman suyunu süzülerek süzme yoğurt haline getirir. Bu sayede yoğurdun ekşisi gitmiş olur. B12 vitamini ile kalsiyum, potasyum, fosfor, protein, riboflavin ve çeşitli vitaminler bakımından oldukça zengin olan süzme yoğurt sade olarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda özellikle de yarma ile çorbası yapılarak da tüketildiğinde şahane bir lezzet ortaya çıkar. Süzme yoğurt aynı zamanda bazen salata çeşitleri içerisinde lezzeti artırmak için de kullanılabilir. Normal yoğurta göre iki kat daha fazla protein içeriğine sahip olan süzme yoğurt günlük protein ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar ve bu nedenle faydaları daha da artar.
Süzme yoğurt nasıl yapılır?
Süzme yoğurt yapmak için öncelikle elinizde bir yoğurt süzme torbası olmalıdır. Bu çorbayı pamuklu bir bez ya da temiz bir tülbentten kendiniz dikerek de yapabilirsiniz. Ekşimiş ve oldukça sulanmış olan yoğurtlar için uygulayabileceğiniz bu şahane süzme yöntemini uygulamak için yoğurdu yoğurt çorbasının içerisine dökün. Daha sonra yoğurt çorbasının ağzını bağladıktan sonra bir makarna süzgecinin içerisinde yoğurt torbasını koyduktan sonra altına da geniş bir kap koyun.
Bu şekilde yoğurdun fazla suyu süzgeçten alttaki kabın içerisine dolacaktır. Arada bir bu kap içerisine biriken suyu dökmeniz de fayda vardır. Süzme torbasına aldınız yoğurdu buzdolabına kaldırdıktan sonra kıvamını istediğiniz katılığa göre ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde 1 gün beklediği zaman süzme yoğurt bana göre kıvamına geliyor. Ancak daha katı kıvamda olmasını istiyorsanız daha fazla da bekletebilirsiniz. Elde ettiğiniz süzme yoğurdu daha sonra süzme torbasından bir kabın içerisine olarak buzdolabında kaldırıp istediğiniz amaç için kullanabilirsiniz.
Süzme yoğurdun faydaları nelerdir?
Sulu yoğurta göre daha besleyici olan süzme yoğurt, vücudumuz için oldukça gerekli olan vitaminler ile kalsiyum ve protein içermesi bakımından sağlık açısından oldukça faydalıdır. - Süzme yoğurt vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesi için büyük önemi olan protein mineralini içermesi bakımından hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur.
- Bir hastalık anında enfeksiyonla savaş haline geçecek antikorların üretilmesini sağlayan süzme yoğurt birçok hastalığa karşı vücudu korur.
- Kasların çalışması ve sinirler üzerinde olumlu etkilere sahip olmakla beraber kemik sağlığı açısından da büyük önem taşır. Kemiklerin gelişmesi ve güçlenmesi bakımından süzme yoğurt oldukça faydalıdır.
- Yine içerisinde bulunan protein tok tutma özelliğine sahip olduğu için süzme yoğurt acıkmayı geciktirir ve bu sayede tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolay bir hale getirir.
- Sulu yoğurta göre karbonhidrat içeriği daha az olan süzme yoğurt sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır. Yararlı bakteri miktarını artırılması sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Sulu yoğurta göre laktoz miktarı daha azdır ve bu nedenle laktoz intolerans problemi olan kişilere tavsiye edilir.
- Süzme yoğurt yoğurdun konsantre edilmiş hali olması sayesinde probiyotik adı verilen vücut için yararlı bakteriler süzme yoğurtta daha fazla bulunur ve probiyotiklerin fazla olması da süzme yoğurtun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilerini göstermesini sağlar.
- Kalsiyum, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengin olması sayesinde süzme yoğurt tansiyonun dengede olmasını sağlayarak yüksek tansiyon problemine karşı oldukça iyi gelir.
20.01.2024 18:51:31
Süzme Yoğurt ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|