Havuçlu Yoğurt, bizim ülkemizde olduğu gibi birçok ülkelerde de çok meşhur bir çeşit mezedir. Havuçlu yoğurt, özellikle içki sofralarında olduğu gibi alkol bulunmayan sofralarda da çok sevilerek tüketilmektedir. Mükemmel olan tadının yanında havucun kavrulduktan sonra yoğurtla buluşması ile ortaya çıkan renk de adeta çok cezbedicidir. Hem çok pratik hem de çok lezzetlidir.
Havuçlu yoğurt, içerisinde bulunan çok az miktarda olan zeytinyağından dolayı da diyet yapan kişilerin bile rahatlıkla tüketebileceği bir salata türüdür. Yumuşaklığı ile de hemen her yaşta kişinin damak tadına uygundur. Şimdi sizlere vereceğim tarif klasik havuçlu yoğurt tarifidir, fakat siz buna ilave olarak eğer dere otunu seviyorsanız içerisine ekleyebilirsiniz, dereotuyla da adeta muhteşem bir tadı olmaktadır. Dere otu her kişinin damak tadına uymadığı için burada klasik havuçlu yoğurt tarifini veriyorum.
Havuçlu yoğurtun yapımına, öncelikle havuçları yıkadıktan sonra incecik soyup orta boy bir rende yardımı ile rendeleyerek başlanır. Diğer bir yanda biraz derince bir tavanın içerisine yağı dökülür, yağ biraz kızdıktan sonra rendelenmiş havuçlar ve tuz ilave edilir, ara ara karıştırılarak havuçlar iyice pişene kadar kavrulur, iyice kavrulan havuçlar bir kenara alınıp soğumaya bırakılır.
Diğer yandan yine derince bir kâsenin içerisinde süzme yoğurt az bir su ile inceltilir, içerisine iyice ezilen sarımsaklar ilave edilip güzelce karıştırılır. Soyulup ayıklanmış olan cevizler çok da ince olmayacak şekilde dövülerek yoğurdun içerisine karıştırılır, bir kenarda soğumaya bıraktığımız havuçlar da hazır olan sarımsaklı ve cevizli yoğurdun içine dökülerek iyice karıştırılır. Havuçlu yoğurt için çıkartılan servis tabağına servisi yapılarak üzerine maydanozun yaprakları ile süslenip servise hazır hale getirilir.
Afiyet Olsun.