{ "title": "Yoğurtlu Patlıcan", "image": "https://www.yogurtlu.gen.tr/images/Yogurtlu-Patlican-44945.jpg", "date": "19.01.2024 11:13:52", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Yoğurtlu Patlıcan, bu tarif yaz aylarının vazgeçilmezi olan bir yemek türüdür. Yoğurtlu patlıcan sıcak havalarda yoğurdun harareti alıcı etkisiyle herkes tarafından beğenilen bir lezzet olmuştur. Bu tarafın en önemli özelliği soğuk olarak tüketiliyor olmasıdır. Yazın bahçenizde yetiştirmiş olduğunuz patlıcanlarla bu tarif daha bir lezzetli olacaktır. Yoğurtlu patlıcan ağır yemeklerin yanında meze olarak tüketilir. Bu tarifte kullanılacak olan patlıcanlar közlenerek yoğurtla buluşmasıyla elde edilir. Patlıcanların közlenmesi hususunda dikkat edilmesi gereken önemli nokta patlıcanların kiremitten oluşturulmuş olan ocakta közlenmesi olacaktır. Eğer bu şekilde bir ortam yoksa patlıcan közleme de kullanılan tavalar kullanılarak közleme işlemi yapılabilir. Yoğurtlu patlıcan yapımda küçük patlıcanlar kullanılması, patlıcanların tatlı olmasıyla daha iyi bir lezzet oluşturacaktır. Patlıcanlar küçük, tombul patlıcan olmalıdır. Zayıf yapılı patlıcan közlendikten sonra çekecek ve küçülerek yok olacaktır. Bu belirttiklerim yoğurtlu patlıcan yemeğinin püf noktaları arasında görülmektedir. Bunların yanı sıra bilinmesi gereken diğer bir hususta limon suyu kullanımıdır. Limon suyu yoğurtlu patlıcana ayrı bir lezzet oluşturacaktır. Şimdi hep birlikte yoğurtlu patlıcan yapımına başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Yoğurtlu Patlıcan Yapımında Kullanılan Malzemeleri
Yoğurtlu Patlıcan Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu patlıcan yapımına ilk olarak özenle seçilmiş olan patlıcanları iyice yıkayarak başlayalım. Daha sonra yıkanan patlıcanları iyice kurutalım. Yıkanarak kurutulan patlıcanlar közlemek için kiremit ocağına alınır. Patlıcanlar iyice közlenene kadar közleme işlemine devam edilir. Patlıcanlar arkalı önlü közlendikten sonra kabuklarının soyulması için bir tepsiye alınır. Patlıcanlar tek tek ayıklanır ve bir tabağa alınır. Suyunu bırakması beklenen patlıcanlar doğrama tahtasına alınır ve küçük küçük doğranır. İsteğe göre karıştırıcı kullanılarak da bu işlem yapılabilir. Doğranan patlıcanlar geniş bir kaba alındıktan sonra üstüne yarım limon sıkılır ve yoğurt, karabiber, tuz, ince ince kıyılan maydanozlar ilave edilerek iyice karıştırılır. Hazırlanan malzeme servis tabağına alınarak üzerine doğal zeytinyağı gezdirilir. Zeytinyağı da ilave edildikten sonra isteğe göre üstüne kekik serpilir ve sofraya afiyetle yenilmesi için indirilir.

Afiyet olsun.
" } ] }