{ "title": "Yoğurtlu Mezeler", "image": "https://www.yogurtlu.gen.tr/images/Yogurtlu-Mezeler-95878.jpg", "date": "21.01.2024 13:15:11", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Yoğurtlu mezeler, Türk Kültüründe en çok kullanılan gıdaların başında olan yoğurdun damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetin ustaca kullanılışıyla yapılan besinlerdir. Bu mezeler yemeğin yanında, kahvaltıda veya keyifli akşam sohbetlerinde vazgeçilmezlerin başını çekmektedir. Yöresel farklılıkları da olduğu gibi, yapan kişinin el maharetine bağlı olarak içeriği ve yapılışı farklılıklar göstermektedir.

Yoğurtlu meze çeşitlerinden bazıları
Aşağıda yoğurtlu mezelerin bazılarının yapılışı bulunmaktadır.

Haydari
Haydari Nasıl Yapılır?

Tereyağı orta ateşteki ocakta eriyene kadar ısıtılır. Ardından içine kuru nane eklenerek naneyle biraz pişmesi sağlanır. Beyaz peynir tamamen ufalanıp ezilir. Ezilen peynir süzme yoğurdun içine konularak karıştırılır. Süzme yoğurt-peynir karışımının içine küçük küçük doğranmış dere otu, ezilmiş sarımsak ve tuz ilave edilir. Bu sırada soğutmaya aldığımız naneli tereyağı karışımı hafif ılık olunca, yaptığımız yoğurtlu karışıma ilave edilir ve iyice karıştırılır. Son olarak kaselere konularak servis edilir.

Tarator
Tarator Nasıl Yapılır?

Dövülmüş ceviz içleri ve karabiber, geniş bir kabın içine ufalanmış hatta robotta çekilmiş kuru ekmeklerle karıştırılır. Farklı bir kabın içerisine yoğurdu boşaltın ve sarımsakları ezerek yoğurda ilave edin. Sarımsaklı yoğurdun bulunduğu kaba ilk yapılan ekmekli karışım eklenir ve tamamen dağılana kadar karıştırılır. Servis tabağına alınır ve maydanozlar ile süslenerek servis edilir.

Ispanak Borani
Ispanak Borani Nasıl Yapılır?

İki demet ıspanak temizlenip yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır. Küçük bir tencereye küçük küçük doğranan soğan ve ezilmiş sarımsak konulur. Tencereye eklenen yağ ile kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine ıspanaklar ve tuz eklenir ve hafif öldürene kadar pişirilir. Pişen ıspanağın suyu süzülerek ılımaya bırakılır. Üzerine yoğurt eklenip karıştırılır ve üzeri için yakılan yağ ve pul biber dökülüp servis edilir.

Yoğurtlu Şakşuka
Yoğurtlu Şakşuka Nasıl Yapılır?

Patlıcan, kabak ve patates sırayla kızartılıp geniş bir kaba alınır. Başka bir kapta sarımsakların yarısı ve tuz kullanılarak sarımsaklı yoğurt yapılır. Sarımsaklı yoğurt kızartmaların üzerine dökülür. Domatesler soyulur, ince ince doğranır ve kalan sarımsaklarla pişirilerek sos yapılır. Yapılan sos da yoğurdun üzerine dökülerek servis edilir.
" } ] }