{ "title": "Yoğurtlu Kızartma", "image": "https://www.yogurtlu.gen.tr/images/Yogurtlu-Kizartma-45588.jpg", "date": "19.01.2024 20:11:45", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yoğurtlu kızartma, sofralarımızda en fazla yapılarak etinden yemekler içerisinde yer alır. Aile bireyleri tarafından sevilerek tüketilmesinin yanı sıra içerdiği sebzeler bakımından oldukça doyurucu ve besleyicidir. Akşam yemeklerinde, sabah kahvaltılarında, hafta sonu kahvaltılarında, ani gelen misafirlere yapılarak tüketilmesi açısından en önemli yiyeceklerimiz arasında yer alır. Yoğurtlu kızartma içerisinde bulunan sebzeler bakımından da vücut için gerekli besleyici özelliklerin vücuda alımını gerçekleştirilir. Özellikle çocukların sağlıklı şekilde büyümesi açısından önemlidir. Çocukların patlıcan, biber, kabak gibi sebzeleri tüketmek istememesi sebebi ile özellikle karışık kızartılması halinde içerisinde olan sebzeleri fark etmeyerek kolaylıkla tüketmeleri açısından yapılması tavsiye edilir. Yoğurtlu kızartma istenilen sebzelerden yapılarak tüketilir. Genellikle patlıcan, patates, kabak, biber domates gibi sebzelerin kızartılması ile oluşan mükemmel lezzet elde edilir. Ancak isteğe bağlı olarak pırasa, karnabahar, brokoli gibi sebzelerin kızartılması ile de yapılabilir. Hafta sonlarında özellikle kahvaltıya ne yapsam diye düşünen kişilerin aklına gelen ilk yemektir. Şimdi yoğurtlu kızartma tarifini sizlerle paylaşalım. Öncelikli olarak gerekli malzemeleri sıralayalım.

Yoğurtlu kızartma için gerekli malzemeler
Yoğurtlu kızartma nasıl yapılır?

Kızartma yapmaya başlarken öncelikli olarak patlıcanın pijama şeklinde soyularak dilimlenmesinin ardından tuzlu suda bekletilmesi gerekir. Bu işlem ile patlıcanın acısı suyunu bırakması sağlanır. Sonra patlıcanlar süzgeçe konularak suyunun süzülmesi için bir kenarda bekletilir.

Diğer taraftan 1 litre yağ kızartma tavasına konularak ısınması için ocağın altı yakılır. Sonrasında patates soyularak istenilen büyüklükte dilimlenmesi ile yıkılmasının ardından üzerine belirli miktar tuz atılarak karıştırıp yağın içine atılarak, kızartmaya başlanır. Doğranan bütün sebzelere azar azar tuz atılır. Nar gibi kızarana kadar patates kızartılır. Diğer taraftan kabaklarda aynı şekilde patates gibi doğranarak kızartma için hazır bekletilir. Patates kızardıktan sonra servis tabağına veya kapaklı borcama alınarak diğer kızartmaların kızarması için bekletilir. Sonrasında yağın içerisine kabaklar konularak kızartma işlemine devam edilir. Yüzü kızarana kadar kızardıktan sonra patateslerin üzerine alınır. Ancak borcun altına kâğıt peçete konulması tavsiye edilir. Böylece fazla yağın emilmesi sağlanır. Diğer taraftan biberlerde parmak kalınlığında veya isteğe bağlı tüm tüm atılarak kızartılması gerçekleştirilir. Biberlerde kızardıktan sonra diğerlerinin üzerine alınarak en sona patlıcan atılır. Patlıcanda rengi dönene kadar kızardıktan sonra diğer karışımların üzerine koyularak kızartmalar soğumasın diye borcamın kapağı kapatılır.

Diğer taraftan domatesler soyulup küp-küp doğranır. Bir tavanın içerisinde 3 yemek kaşığı yağ koyup domates üzerine atılarak domates ölene kadar kavurma işlemi gerçekleştirilir. Domates iyice piştikten sonra üzerine bir miktar tuz ve pul biber atılarak sos hazırlanır. Diğer taraftan sarımsaklar soyulup rendelenerek yoğurdun içine katılıp iyice karıştırılır. Bu süreç içerisinde yapılan kızartmalar servis tabağına alınarak üzerine üçer kaşık domates sosu ilave edilir. Sonrasında da üzerine 2 kaşık yoğurt gezdirilerek yoğurtlu kızartma servise hazır edilir. Yanında çay veya akşam yemeğinde çorba ile mükemmel yemek hazırlanır. Yoğurtlu kızartma servise hazırdır.
" } ] }