{ "title": "Yoğurtlu Kek", "image": "https://www.yogurtlu.gen.tr/images/Yogurtlu-Kek-24884.jpg", "date": "19.01.2024 15:45:05", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Yoğurtlu kek, en klasik kek türlerinden bir tanesidir. Kekin hamur işi türleri içerisinde ayrı bir yeri vardır. Günümüzde oldukça farklı malzemelerle çeşit çeşit kekler yapılmaktadır. Fakat hala eski tariflerden tamamen vazgeçmek mümkün değildir. Kek, aniden gelen misafirler için ya da çayı boş içmeyi sevmediğimizde ilk aklımıza gelen alternatiflerden birisidir. Kek hem yoğurt hem de süt kullanılarak yapılabilir. Bazen bir ölçüde ikisini de eşit olarak kullanabilirsiniz. Yoğurtla yapılan keke her zaman daha yumuşak olur. Oysaki süt kullanarak hazırlanan kek daha sert ve dağılmaz bir görünüme sahip olur. Özellikle meyveli, çikolatalı kekler için yoğurt yerine süt kullanmak daha avantajlı olur. Böylece kek hem servis yaparken hem de yerken dağılmaz. Bazı insanlar yumuşak bazı insanlarda daha tok duran keki tercih ederler. Yoğurtla yapılan kekin daha iyi kabardığı bir gerçektir. Fakat un miktarını iyi ayarlayamazsanız zaten yumuşak olmaya aday yoğurtlu kek hemen dağılabilir. Bu nedenle ölçüye çok dikkat etmek gerekir. Ölçü kullanmak bazı insanlar için zahmetli gelebilir. Siz de kolay kolay ölçerek bir şey hazırlayamıyorsanız kekin un miktarını az tutmamaya özen gösterin. Yoğurtlu kekin özelliklerinden bu kadar bahsettikten sonra sizlere işinize yarayacak yüzünüzü kara çıkarmayacak bir kek tarifi vermek istiyorum. Bu keke eliniz alıştığında hiç zorluk çekmeden her seferinde kolaylıkla kıvamın tutturacaksınız. Kekin yumuşak olması bazı kalıp türlerinden zor çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle size tavsiyem yoğurtlu kek için kelepçeli kalıp ya da tepsi kullanmanızdır.

Yoğurtlu kek için gerekli malzemeler
Yoğurtlu kek Nasıl Yapılır?

Keki hazırlamaya başlamadan evvel yumurtaları oda sıcaklığında bir süre bekletin. Daha sonra derin bir çırpma kabının içine kırın. Üzerine toz şekeri ilave ederek köpük, köpük oluncaya kadar mikser yardımıyla çırpın. Bir başka kabın içerisinde uz, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Yumurtalı harcın içerisine sıvı yağ ve yoğurdu ilave edin. Üzerine de karıştırılan kuru malzemeleri bir elekle eleyin. Bu işlem kekin daha iyi kabarması için çok önemlidir. Elinize skilon bir spatula alın ve dışarıdan içeriye doğru kek harcının havasını söndürmeden malzemeleri karıştırmaya başlayın. Kek hamuru kabartma tozu ilave edildikten sonra ne kadar az çırpılırsa keke o kadar güzel olur. Elde edilen harcın içine daha önceden kıyılmış cevizi ekleyip hafif karıştırın. Daha önceden yağlanmış yuvarlak borcama dökün. Daha sonra fırın kabını bir sağa bir sola hızla hareket ettirip hamurun her yere eşit dağılmasını sağlayın. Kek tepsisini önceden ısıtılmış 170 derece turbo ayarındaki fırına yerleştirin. Kek pişerken fırının kapağınız sakın açmayın. Kek tamamen kabarıp kızardığında harika kokuyu duyacaksınız. İşte bu aşamada bir kürdan yardımıyla hızlıca pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kek piştiğinde fırının kapağını yarım açın ve 15 dakika sonra keki fırından çıkartın. Yoğurtlu kek hazır. Tamamen soğuduğunda üçgen şekilde dilimleyip servis edebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.

" } ] }