{ "title": "Yoğurtlu İrmik Tatlısı", "image": "https://www.yogurtlu.gen.tr/images/Yogurtlu-Irmik-Tatlisi-82888.jpg", "date": "19.01.2024 23:46:45", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Yoğurtlu irmik tatlısı; Yoğurt tatlısı keki andırır ve içinde un kullanılır. Fakat yoğurtlu irmik tatlısı un ve irmik karışımıyla yapılan bir tatlıdır. İrmik tatlısı halk arasında revani olarak da anılır. Özellikle şerbetli tatlı sevenlerin beğenerek yediği bu tatlı Ramazan sofraları ve özel davetler için kolay bir tatlıdır. Benim sizlerle paylaşmak istediğim tatlı annemin yaklaşık 30 yıldır bıkmadan yaptığı ve kesinlikle bu sefer tutmadı lafını kullanmadığı bir tatlı tarifidir. Eğer verilen ölçülere sadık kalırsanız bu tarif sizi asla mahcup etmez. Bazı yoğurtlu irmik tatlısında daha fazla yumurta kullanılır. Oysaki bu tarifte yumurta sayısı onlara kıyasla daha azdır. Tatlının en büyük özelliği çok kabarmamasıdır. Zira eğer çok kabarırsa yoğurt tatlısına benzer ve çok lezzetli olmaz. Ayrıca yerken çok kolay dağılır. Oysaki yoğurtlu irmik tatlısının en önemli özelliği çatalla yerken dağılmamasıdır. Dağılmaması için aşağıda da anlatılacağı üzerine dökülen sıcak suyun büyük etkisi vardır.

Yoğurtlu irmik tatlısı için gerekli malzemeler
Şurubu için
Yoğurtlu irmik tatlısı nasıl yapılır?

İlk önce şurubu hazırlamakla işe başlayabilirsiniz. Bunun için toz şekerin üzerine sıcak suyu ilave edin. Şerbeti önce orta daha sonra da kısık ateşte ortalama 20 dakika boyunca kaynatın. Ocaktan indirmeden evvel üzerine limon suyunu da ekleyin. Soğuması için bir süre bekleyin. Bu arada hamurun yapımına başlayın. İrmik tatlısının yapımı kekin yapımı gibidir. Yumurta ve toz şekeri köpük, köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine yoğurt, sıvı yağ, vanilya ve irmiği ekleyin ve karıştırın. Daha sonra unu da içine eleyin. En son olarak kabartma tozunu ekleyip hamuru kaşıkla karıştırın. Önceden yağlanmış yuvarlak alüminyum tepsiye dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar kapağını açmadan pişirin. İrmik tatlısının keki piştiğinde 1 su bardağı kaynar suyu kekik üzerine dökün ve tekrar fırına sürün. Yaklaşık 7 dakika kadar pişirdikten sonra irmik tatlısının kekini fırından çıkartın ve soğuması için bir kenara alın.

Yoğurtlu irmik tatlısının şerbetinin ılık, kekinin ise soğuk olması gerekir. Tatlının şerbetini döktükten sonra ağzı açık olarak şerbeti çekmesini bekleyin. Daha sonra kare olarak dilimleyip üzerine Hindistan cevizi döküp servis edebilirsiniz. Bekleme süresi en az 2 saat olmalıdır.

Afiyet olsun.
" } ] }