{ "title": "Yoğurtlu Bakla", "image": "https://www.yogurtlu.gen.tr/images/Yogurtlu-Bakla-63522.jpg", "date": "19.01.2024 16:42:44", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Yoğurtlu bakla, ülkemizin neredeyse her yerinde yetişebilen ve hem tazesiyle hem de kurutulmuşuyla farklı farklı yemekler yapılabilen bakla ile yoğurdun buluşması sonucu ortaya çıkmış bir lezzettir. Yapan kişiye ve yapılan yöreye göre tarif farklılıkları içerse de lezzet yönünden hep birbirine yakındır.

Yoğurtlu bakla için gerekli malzemeler
Yoğurtlu bakla nasıl yapılır?

Baklalar iki uçlarından kesilip kılçıkları varsa ayıklanarak kaynayan suyun içine atılır. İki üç dakika kadar haşlanan baklalar süzgeçe alınarak suyunun süzülmesi sağlanır. Başka bir tencereye soğanlar ince ince doğranarak yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından salça eklenir ve sürekli karıştırılarak salçanın dağılması sağlanır. Tencereye, hafif haşlanan baklalar ilave edilir. Tamamen yumuşayana kadar pişmesi beklenir. Pişen baklalar servis tabağına alınır ve hafif ılıması beklenir. Bu sırada sarımsaklar ezilir ve bir kâseye alınan yoğurdun üzerine dökülerek karıştırılır. Üzerine tuz ilave edilir ve tekrar karıştırıldıktan sonra ılımış olan bakla üzerine dökülerek servis edilir.

Servis önerisi olarak ılık servis önerilir fakat damak tadına göre soğuk olarak da tüketilebilir. Ancak sıcak baklaların üzerine yoğurdun dökülmesi, kesilen bir yoğurtla sonuçlanacağı için sıcak servis tavsiye edilmez. Kullanılan baklaların taze olması hem zamandan tasarruf hem de daha belirgin bir tat sağlayacaktır.

Afiyet Olsun.
" } ] }